Εκτίμηση επιπέδου γνώσης μαθητών Λυκείου Αγροτικής περιοχής της επαρχίας μας σε θέματα που αφορούν την σεξουαλική αγωγή - Κ. Χαλικιάς, Ι. Βορβίλας, Α. Κωσταλάμπρου, Σ. Τζήλιος : | 16/3/2009 6:06:59 πμ

<< ΕπιστροφήΕκτίμηση επιπέδου γνώσης μαθητών Λυκείου Αγροτικής περιοχής της επαρχίας μας σε θέματα που αφορούν την σεξουαλική αγωγή

Αφορμή της εργασίας αυτής υπήρξε το δεδομένο του πανικού που κατέλαβε τους κατοίκους της περιοχής με δεδομένη ατυχώς γνωστοποίηση περιστατικού ασθενούς με Σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, με δυσμενείς συνέπειες στη κοινωνία στις οικογένειες και στον ίδιο τον ασθενή κυρίως για τις προς την κοινωνία αντιδράσεις του και όχι μόνο, στόχος η μεθόδευση τρόπων που θα καταστήσουν την κοινωνία ρεαλιστική επί του θέματος και σκοπός, χρησιμοποιώντας τη μαθητιώσα νεολαία κήρυκα της πραγματικότητας από σπίτι σε σπίτι, να εκτιμηθεί το επιπεδο γνώσης της επί θεμάτων της νόσου, ενώ παράλληλα να συνεκτιμηθεί το γενικότερο επίπεδο γνώσης σε σεξουαλικά θέματα. Η ενημέρωση της κοινωνίας αποτελεί υπηρεσιακό χρέος, ιατρικό καθήκον και κοινωνική αναγκαιότητα.
Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Λυκείου Αγρού υπεβλήθη ερωτηματολόγιο 25 ερωτήσεων στους μαθητές της Β` και Γ` τάξεων, ηλικίας 16-18 ετών σε σύνολο 100 μαθητών, 49 αγοριών και 51 κοριτσιών, διαβεβαιώνοντας, ότι θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια του ονόματος.
Το ερωτηματολόγιο ήταν:
1. Πόσο χρονών είσαι, αγόρι - κορίτσι
2. ΄Εχεις τουλάχιστον μια φορά μέχρι σήμερα ολοκληρωμένη σεξουαλική σχέση με άτομο αντιθέτου φύλου, ΝΑΙ - ΟΧΙ
3. Πιστεύεις ότι ο άνθρωπος μόνο στην αυστηρά ετερόφυλη σχέση διατηρεί την φυσιολογική σεξουαλική του οντότητα, ΝΑΙ - ΟΧΙ
4. Πότε ένας άνδρας μπορεί να τεκνοποιήσει (4 απαντήσεις)
5. Πότε μια γυναίκα μπορεί να τεκνοποιησει (4 απαντήσεις)
6. Σε ποια φάση του καταμηνίου κύκλου μια γυναίκα έχει αυξημένες πιθανότητες γονιμοποίησης (4 απαντήσεις)
7. Δύναται να συμβεί γονιμοποίηση μόνο με το ερωτικό φιλί ΝΑΙ - ΟΧΙ
8. Ποιο είναι το γεννητικό κύτταρο του άρρενος, το σπέρμα ή το σπερματοζωάριο
9. Ποιο είναι το γεννητικό κύτταρο της γυναίκας, το ωόν ή το ωάριο
10. Σε ποιο τμημα του γεννητικού συστήματος της γυναίκας γίνεται η γονιμοποίηση φυσιολογικά (4 απαντήσεις)
11. Τι κατά τη γνώμη σου γίνεται στη εξωσωματική γονιμοποίηση
12. Γνωρίζεις τι είναι ο άρρην και θήλυς ψευδερμαφροδιτισμός
13. Ανάφερε 4 τουλάχιστον σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
14. Γιατί δε θα ήθελες να πάθεις ποτέ ηπατίτιδα Β;
15. Την αρρώστια που λέγεται οξυτενή κονδυλώματα τη γνωρίζεις;
16. Ξέρεις αν η παραπάνω αρρώστια μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή;
17. Πιστεύεις ότι οι ιοί που προκαλούν το AIDS μεταδίδονται και σεξουαλικά
18. Αποκλείεται να είναι κάποιος φορέας του εν λόγω ιού και να είναι πανέμορφη κοπέλα, πρωταθλητής, ιερωμένος, ιατρός ή υψηλός προϊστάμενος;
19. Με ποιους άλλους τρόπους μεταδίδεται. (απλό φιλί, χειραψία, συγκατοίκηση, ιατρικά εργαλεία, μολ. βελόνες, μεταγγίσεις).
20. Υπογράμμισε μερικά από τα συμπτώματα της νόσου AIDS (καταβολή, ανορεξία, εξανθήματα, διάρροιες, συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις, περίεργες δερματικές βλάβες στα πόδια, πυρετός).
21. Τι θα έκανες σαν πρώτο πράγμα αν μάθαινες ότι ο σεξ. σύντροφός σου είναι φορέας του ιού AIDS;
22. Πές μας τη γνώμη σου γιατί θεωρούν το ΑIDS μάστιγα του αιώνα μας;
23. Ποιόν από τους παρακάτω τρόπους θα διάλεγες με τον σεξουαλικό σου σύντροφο α) πλήρη σεξουαλική αποχή δια βίου, β) μονογαμική σχέση, γ) προφυλακτικό αρχικά και άμεσο ειλικρινή αμοιβαίο εργαστηριακό έλεγχο ή δ) τίποτε από τα προηγούμενα διότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και η νόσος σπανίζει είναι ανύπαρκτη στο τόπο σου και ενδημεί μόνο σε πληθυσμούς υψηλού κινδυνου και όχι στο χωριό σου.
24. Πιστεύεις ότι είναι απαραίτητο το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο
25. Δώσε το δικό σου ορισμό τι κατά τη γνώμη σου είναι σεξουαλική παιδεία.

Συμπεράσματα:
Η λεπτομερής ανάλυση των γραπτών των μαθητών έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- 62% του συνόλου συγκέντρωσαν βαθμολόγησης κάτω του 50 με άριστα το 100 (4 βαθμοί για κάθε σωστή ή ολοκληρωμένη απάντηση)
- 75% των μαθητών πιστεύουν ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αναγκαία η σεξουαλική αγωγή, ως μάθημα, στα σχολεία και το περίεργο ότι από αυτούς του μαθητές η βαθμολόγηση ειναι κάτω του 50 σε ποσοστό 92% και το καλύτερο γραπτό εκτιμάται με 64. -Τι να συμπεράνει κανείς, ότι δεν έχουν πίστη στη επίσημη παιδεία, ή προτιμούν την αυτοδιδαχή, τις βιντεοκασέτες ή το INTERNET; -Τα ίδια άτομα στην ερώτηση του δικού τους ορισμού στο πως πιστεύουν ότι είναι σεξουαλική παιδεία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε τρόπους προσέγγισης και απόκτησης σεξουαλικού συντρόφου και μεθόδων σεξουαλικής συνομιλίας.
- Το 17% των αγοριών και 21% των κοριτσιών πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητη η αυστηρά ετερόφιλη σχέση ως δείκτης σεξ. ταυτότητας.
- δηλώνουν 25% των αγοριών και 18% των κοριτσιών ολοκληρωμένη τουλάχιστον άπαξ σεξουαλική πλήρη σχέση.
- Για θέματα που αφορούν το AIDS διαπιστώνεται πολύ καλή ενημέρωση, φοβίζει λίγο το ότι 8% των αγοριών και των κοριτσιών τολμούν παντελώς απροφύλακτη σχέση.
- Δύο κορίτσια 17 και 18 ετών που δηλώνουν μη σεξουαλική επαφή, πιστεύουν και οι δύο ότι το μάθημα Σ.Α. χρειάζεται η πιο μικρή αντιλαμβάνεται την έννοια της σεξουαλικής παιδείας ως εξής:
“Είναι η κοινωνικά και πρακτικά οργανωμένη και τεκμηριωμένη γνώση του ανθρώπου για χρήση και σεβασμό της σεξουαλικής του συμπεριφοράς ως απαραιτήτου συνάρτησης ολοκληρωμένης προσωπικότητας”.

 

<< Επιστροφή