Μελέτη και ανάλυση των περιστατικών που προσήλθαν και αντιμετωπίστηκαν κατά την 24ωρη εφημερία στο Κ.Υ. Αγρού - Αγ. Αθανασίου Κέρκυρας το 1997 - Ι. Βορβίλας, Κ. Χαλικιάς, Σ. Μάστορα, Σ. Παναγιωτίδου, Σ. Τζήλιος : | 16/3/2009 6:10:19 πμ

<< ΕπιστροφήΜελέτη και ανάλυση των περιστατικών που προσήλθαν και αντιμετωπίστηκαν κατά την 24ωρη εφημερία στο Κ.Υ. Αγρού Αγ. Αθανασίου Κέρκυρας το 1997

Εισαγωγή
Η περιοχή που καλύπτει το Κ.Υ. αφορά το Β.Δ. τμήμα του νησιού που απαρτίζεται από 42 κοινότητες. Ο συνολικός πληθυσμός είναι 20203 κάτοικοι (απογραφή 1991) όμως τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται κατά πολύ.
Σκοπός της εργασίας είναι η αναλυτική μελέτη των προσερχομένων περιστατικών στο Κ.Υ. κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίδας.

Υλικό - Μέθοδος
Το υλικό αντλήθηκε από το βιβλίο κίνησης ασθενών κατά το έτος 1997. Καταμετρήθηκε ο συνολικός αριθμός και η μηνιαία προσέλευση, των περιστατικών, τα οποία διαχωρίστηκαν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία (0-14, 15-60, 60) και την υπόσταση τους (παθολογικά - παιδιατρικά - χειρουργικά - νευρολογικά - καρδιολογικά - συνταγογραφία - αλλαγές τραυμάτων).
Τέλος καταμετρώνται οι παραπομπές και διακομιδές στο Γ.Ν.Ν.Κ.

Αποτέλεσμα
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών είναι 3717.
Η κατανομή τους ως προς την ηλικία και το φύλο είναι:
Ως προς την υπόστασή τους κατανέμονται:
Παθολογικά Παιδιατρικά Χειρουργικά Νευρολογικά Καρδιολογικά Αλλαγές Συνταγογραφία.

Συζήτηση
Όπως προκύπτει από τους παραπάνω πίνακες περιστατικών (61,7%) αφορά την ηλικία 15 - 60 ετών. Οι άρρενες υπερέχουν με 53,7% του συνόλου.
΄Οσον αφορά την υπόσταση των περιστατικών πάνω από τα μισά (55,4%) ανήκουν στα παθολογικά τα χειρουργικά (15,6%) και τα παιδιατρικά (14,9%). Η μηνιαία καταμέτρηση παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών δείχνει διπλασιασμό των χειρουργικών την τουριστική περίοδο (κυρίως 7ος, 8ος), κατά την οποία η μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων, κυρίως ενοικιαζομένων δικύκλων, σε συνδυασμό με το κακό οδικό δίκτυο συντελεί στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.
Ο δε σταθερός αριθμός των παθολογικών περιστατικών την ίδια περίοδο ενδέχεται να οφείλεται στη λειτουργία εποχιακών ιδιωτικών ιατρείων στα παραθαλάσσια θέρετρα. Ο αριθμός των παραπομπών στο Γ.Ν.Ν.Κ. θα ήταν μικρότερος εάν λειτουργούσε ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο.

 

<< Επιστροφή