“Διάχυτες Πνευμονοπάθειες” – 9ο Ετήσιο Σεμινάριο Θεσσαλονίκης

 

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,

Είναι για μας ευτυχής 9η επέτειος η επιστροφή στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη για το ετήσιο Σεμινάριό μας των «Διαμέσων», το 18ο σεμινάριο με εκείνα της «Παλαιάς Βουλής» που οργανώνουμε με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων επιστημόνων του «χώρου». Είναι και η 2η φορά που φορέας του Σεμιναρίου μας είναι η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας (ΙΧΕΚ), μια από τις παλαιότερες Επιστημονικές Εταιρείες της χώρας και αυτό μας τιμά και μας συγκινεί ιδιαίτερα.

Είναι όμως και η 2η τραγική επέτειος της σκοτεινής πανδημίας από τον SARS COV 2 αιτία της νόσου COVID-19 που πλήττει την ανθρωπότητα και φαίνεται σαν να μην έχει τελειωμό… και αυτό γιατί παρά τις αναμφισβήτητες κατακτήσεις στον χώρο της επιστήμης και της εφαρμοσμένης έρευνας (διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, εμβόλια, μέθοδοι υποστήριξης του βαρέως πάσχοντα, αναδυόμενα νέα αντιϊκά φάρμακα) ο φόβος και η εκατόμβη ξύπνησαν μέσα στις σκέψεις των ανθρώπων μεταφυσικές αντιλήψεις, προλήψεις, προκαταλήψεις, δαιμονολογίες και δεισιδαιμονίες που καραδοκούν σε δύσκολους καιρούς: δηλαδή την «ΑΡΝΗΣΗ» της ορθολογικής σκέψης και πράξης στην αναζήτηση της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ και της εφαρμογής των κατακτήσεων της επιστήμης στην κοινωνία των πολλών.

Έτσι λοιπόν πιστεύοντας ακράδαντα ότι η μεγαλύτερη νίκη της πανδημίας είναι η κατάλυση της επιστημονικής προόδου ο σκοπός των σεμιναρίων μας είναι η πείσμων διάχυση της γνώσης στην Πνευμονολογία και ιδιαίτερα στο πιο δύσκολο γνωστικό αντικείμενο της που είναι «τα διάμεσα», τα σπάνια, τα σπάνια των σπανίων νοσήματα του πνεύμονα, τα κληρονομούμενα νοσήματα, τα αυτοάνοσα ρευματικά και εν γένει τα συστημικά νοσήματα.

Φέτος το σεμινάριο μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη ΣΑΡΚΟΕΙΔΩΣΗ και στο πλήρως ανεξερεύνητο νέο πεδίο επιστημονικής δράσης της ERS δηλαδή στη «μετάβαση» του ανήλικου πνευμονολογικού ασθενούς με κληρονομούμενη η μη «διάμεση» ή άλλη πνευμονοπάθεια από τον παιδίατρο στον πνευμονολόγο των ενηλίκων.

Είναι όμως και η ιστορική Επέτειος των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 όπου οι ιδέες της Ελευθερίας και του Διαφωτισμού όπλισαν τις καρδιές, τη σκέψη και τη δράση των «ΦΙΛΙΚΩΝ» να πετύχουν τον «ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ».

Το τελικό μήνυμα του Σεμιναρίου μας θέλουμε να είναι η γοργή και πλήρης κάλυψη της απώλειας γνώσης πέραν από τη νόσο COVID-19 που επέβαλε η δικτατορία της Πανδημίας σε ημάς και υμάς εκπαιδευόμενων επιστημόνων στη Πνευμονολογία. Με γνώμονα αυτό, η θεματολογία όλων των σεμιναρίων μας επανέρχεται και ανιχνεύει όλο το εύρος της ειδικότητας μας αρχής γενομένης από τα δυσκολότερα.

Σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε καλή συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση σε όλους μας.

Με τιμή

Σπύρος Παπίρης Δημοσθένης Μπούρος

Καθηγητής ΕΚΠΑ Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

 

Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή

Πρόεδρος ΙΧΕΚ


 

 

Διαδικτυακή Παρακολούθηση

Μπορείτε να παρακαλουθήσετε το Σεμινάριο και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πατώντας στον κάτωθι σύνδεσμο:

Είσοδος στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Παρακολούθησης

Για την απρόσκοπτη παρακολούθηση του Προγράμματος χρησιμοποιείστε τους browsers Chrome ή Microsoft Edge.

Επιστημονικό Πρόγραμμα 

Για το πρόγραμμα του Σεμιναρίου παρακαλώ επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Επιστημονικό Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστείτε, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 3634944.

Η ομάδα της ERA