Ημερίδα: «Πανδημία COVID-19» – 25 Ιουνίου 2022

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, τιμή και συγκίνηση, ότι αυτή η ημερίδα συνδιοργανώνεται από δύο ιστορικούς φορείς, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κερκύρας (ΙΧΕΚ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 125 χρόνια παρουσίας και προσφοράς της ΙXEK.

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στην πανδημία της Covid-19, η οποία ταλάνισε και ταλανίζει την ανθρωπότητα και που άφησε στο διάβα της άπειρες πληγές από πλευράς νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά ταυτόχρονα είχε και σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως. Η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας αποτέλεσε πρόκληση και για την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Παράλληλα, όμως, ανέδειξε τη σημασία της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας στην αντιμετώπιση προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών κάθε μορφής.

Κατά τα δύο πανδημικά έτη κατέστη επιτακτική η ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσεων αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω της πληρέστερης κατανόησης της παθογένειάς της με επιστημονικούς όρους και δεδομένα. Έτσι, η πανδημία ένωσε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και αξιοποίησε την υπάρχουσα τεχνολογία ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία τόσο γρήγορα να επιτευχθεί η ανίχνευση του αιτιολογικού παράγοντα της νόσου, να καταστούν κατανοητοί οι μηχανισμοί δράσης του, και φυσικά να δημιουργηθούν και να διατεθούν εμβόλια για την προστασία της δημόσιας υγείας. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πως η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι σημαντικές, αλλά και ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια μελλοντική υγειονομική κρίση.

Στη συνδιοργάνωση αυτής της ημερίδας δίδεται η εικόνα των ιατρικών και ψυχολογικών προβλημάτων που προέκυψαν από την Covid-19, ιδιαίτερα σε άτομα με συννοσηρότητες. Παρουσιάζεται η συνολική εικόνα της πανδημίας στον τόπο μας, αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις της. Επίσης, τονίζεται η σημασία αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και της ανάπτυξης στρατηγικής για καλύτερα πληροφορημένες κοινωνίες, ενώ θίγονται επιμέρους θέματα, όπως ο ρόλος των μεμβρανικών βιοδεικτών εξωσωμάτων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, κατατίθενται εμπειρίες μαθητών και φοιτητών/φοιτητριών σχετικά με το πως βίωσαν την πανδημία, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού των επιπτώσεών της σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κερκύρας αποτελούν φορείς με μακρά ιστορία στην προαγωγή της επιστημονικής αλήθειας και της εκπαίδευσης. Η πανδημία ανέδειξε την σημασία των παραπάνω αξιών στην υπηρεσία των κοινωνιών και των οικονομιών. Η εκπαίδευση και η γνώση είναι πάντα τα εφόδια και το καταφύγιο στις δυσκολίες της ζωής, σύμφωνα και με τη ρήση του Αριστοτέλη: «Η εκπαίδευση είναι ένα στολίδι στην ευημερία και ένα καταφύγιο στις αντιξοότητες».

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη στο έργο σας, πάντοτε με εφόδιο την επιστημονική πληροφορία και γνώση.

 

Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου
Ανδρέας Φλώρος                                    

Η Πρόεδρος της ΙΧΕΚ
Δρ Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή